Betydelsefullt brukshantverk

Ett brukshantverk av stor betydelse på Madagaskar är flätning av ett vassliknande halvgräs (Lepironia articulata) till mattor för användning i och utanför husen, korgar, hattar etc. Arten är vanligt på Madagaskar liksom i många andra länder i och kring Indiska Oceanen. Den anses vara ett material av mycket god kvalitet för hantverk; starkt, smidigt, lättarbetat. Hantverkarna på Madagaskar benämner det ”Penjy”, vilket betyder ”att gripa tag med hela handen samtidigt som man kramar kraftigt”. Mer om växten, dess utbredning och användbarhet på hemsidan PlantUse.

Ett annat halvgräs med likartad kvalité och betydelse inom hantverket är Scirpus corymbosus. Även denna växer i och vid vatten samt beskrivs som vanligt förekommande på Madagaskar, övriga södra Afrika och Indien. Det är ett robust halvgräs som kan bli upp till 1, 5 meter och som efter skörd återväxer från sitt stora rotsystem. Hantverkarna på Madagaskars högländer benämner det ”Ravindahasa”, vilket är en sammansättning av orden ”ravina” = blad och ”lahasa” = arbete (främst på åkern). De soltorkade och flätade halvgräsen finns som insida i många väskor och korgar i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment. Väskan eller korgen består således av två lager; insida av flätat halvgräs, utsida av t ex vävd sisal. Insidan ger form samtidigt som praktisk och bekväm flexibilitet åt väskan eller korgen (t ex när man bär på den eller skall packa in den i ett begränsat utrymme.) Dessutom ger insidan av flätat halvgräs slitstyrka åt väskor och korgar.

Den vackra, användbara naturfibern används även som det enda materialet till hattar och väskor.

Foton nedan visar hur halvgräs växer vid vattendrag på Madagaskar, soltorkas och flätas till hattar, väskor, insida på korg.

Halvgräset "Erana" blir till godis-grodor, kameleonter och mera

”Erana” betecknar halvgräs inom skärmagsläktet; Cyperus dives, Cyperus latifolius var. herana, Cyperus latifolius var. Solidifolius. Beskrivs som vanliga mellan risfälten på Madagaskar, där de används till korghantverk. Erana skördas manuellt, lämnas att torka i solen, delas och återfuktas inför flätning. För Madame Perline är det ett hantverk hon lärt av sin mor. På foton nedan visar hon stegen i hantverket från skörd av växt till färdig hantverksprodukt. Resultatet finns i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment under rubrik presentförpackningar.

Hantverk från Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Fair Trade hattar, väskor, present och interiör. Genuint hantverk med ekologi i fokus. Grossist

La Maison Afrique FAIR TRADE

  • +46 (0) 706017777
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Trustorps Gård
    311 65 Vessigebro
    SVERIGE

  • VAT/Orgnr: SE556526323201